onsdag 23 november 2011
50+
New York Magazine, 2011
För ungefär ett år sen skrev vi om Beyonces gamla morsa, dvs om äldre kvinnors alltmer framträdande plats i populärkulturen.
I oktobernumret av New York Magazine handlar det också om gamla mammor. Här talar man om hur medelåldern för barnafödande ökat över hela västvärlden. I Tyskland, Italien och Storbritannien ligger snittåldern för en förstföderska på 30, i USA 25 – en höjning med 4 år sedan 1970. I New York ligger den på 27 år och i Stockholm 31 år. Men antalet mammor i medelåldern har också ökat lavinartat. År 2008 föddes 8000 barn i USA av mammor över 45, en ökning på över 300% sen 1997, av de barnen var 541 födda av mammor över 50 år. Både förändrade attityder och ny teknik ligger bakom de ökade siffrorna.
I vår kommande bok om Janet Froelich tar vi upp argumentet ”kvinnor kan inte ha karriärer eftersom de föder barn.” En förenklad förklaringsmodell vi aldrig trott på, kanske för att vi själva kommer från Sverige där det finns stora möjligheter att kombinera jobb- och familjeliv. Janet berättar att de flesta av hennes vänner har fått barn efter 40 och att det inte påverkat deras yrkesliv, de har haft en karriär i full gång som de absolut inte velat överge. Kanske är det så att kvinnors karriärer peakar senare och att det då finns mer att komma tillbaka till som nybliven mamma?
New Yorks Magazines omslag är naturligtvis en parafras på det berömda Demi Moore-omslaget från 1991, fotograferat av Annie Leibovitz, själv förstagångsförälder vid 51.
Vanity Fair, 1991
Etiketter:
Annie Leibovitz,
Janet Froelich
Bevis på indoktrinering är:
1. Man ropar ”HALLÅ!” till sitt barn, barnet svarar: ”HALLOFFEMMES!”.
2. ”Min mamma gör design med gamla tanter”. Svar på frågan vad hans föräldrar jobbar med. Denna pojke tror även att grafisk formgivare = en gammal tant. Hold on to that thought, boy.
3.”Den här t-shirten har jag fått av Ruth Ansel, och där borta har vi en affisch av Lillian Bassman.”, världsvana kommentarer vid rundvisning av hemmet.
Vad ska det bli av dom här 00-talisterna? Det lovar gott.
Etiketter:
Janet Froelich,
Lillian Bassman
fredag 18 november 2011
Lina ”Vogue” Thomsgård
Vi har ett internt nyhetsbrev här på kontoret. Vi kallar det ”Dagens Lina” och det handlar om Lina Thomsgård och Rättviseförmedlingen. Ofta är det riktigt stressigt att uppdatera med alla nyheter och framgångar för Rättviseförmedlingen. Att det är rättvisefrågor som står i fokus för så mycket uppmärksamhet gör oss väldigt, väldigt glada. Nu senast stod det så här i nyhetsbrevet: Lina i Vogue Italia! Fantastico!
Etiketter:
Lina Thomsgård
torsdag 17 november 2011
onsdag 9 november 2011
Från Hall of Femmes till Hall of Fame
Idag blir Ruth Ansel invald i Art Directors Hall of Fame och det känns som att en cirkel sluts.
Då – för två år sedan visste vi knappt vem Ruth Ansel var mer än till namnet. Vi hade precis skickat en artigt formulerad förfrågan om ett informellt samtal där vi ville prata om villkoren för kvinnor i branschen, då och nu. Att få tag i rätt mailadress var knepigt, och när vi äntligen lyckades var det svar vi fick lika kortfattat som New York-barskt: ”Jag hör av mig när jag kollat upp er. Om det är intressant då.”
Vi väntade med stigande ångest på svarsmailet som var översvallande positivt men dröjde nästan två veckor innan det kom. Mötet med Ruth Ansel ett halvår senare blev livsavgörande och kom att resultera i bokserien Hall of Femmes.
Så ikväll, Ruth, skålar vi i ditt italienska favoritvin och läser för hundrade gången igenom dina brev som för alltid kommer att ge oss gåshud. Vi är djupt stolta över att ha kunnat bidra till att rikta juryns uppmärksamhet mot dig och att du äntligen tillägnas ett pris du borde ha fått för länge sedan.
Grattis!
Etiketter:
Ruth Ansel
onsdag 2 november 2011
tisdag 1 november 2011
Bizniz as usual
Tidningen Fortune listar i sitt senaste nummer världens 50 mest framgångsrika affärskvinnor i USA och övriga världen. Entrepenörsdelen är uppdelad på olika profiler såsom Oppurtunisten, De sociala entrepenörerna, Miljöentrepenören, The Self Made Woman, Visionären etc. Men det mest intressanta är kanske ändå slutartikeln Will the next Facebook be founded by a woman? Där konstaterar artikelförfattaren att fastän det verkligen inte råder någon brist på kvinnliga företagare så saknas det kvinnor som tänker riktigt, riktigt stort. Många kvinnliga storföretagare har byggt upp ett företag kring sig själva, som Martha Stewart och Oprah, men det är svårt att hitta någon som byggt upp ett företag i gigantisk skala.
Varför finns ingen kvinnlig Mark Zuckerberg trots att sociala nätverk används mer av kvinnor än män? En teori i artikeln är att kvinnor oftare fokuserar på att kunna utöva ett inflytande och män på att klättra uppåt på karriärstegen. Kvinnor skapar företag de kan tänka sig att jobba för, män företag de kan tjäna pengar på.
Etiketter:
Arbete
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)