tisdag 15 februari 2011

Rebecca Allen

En smart kvinna vi känner berättade att kvinnor ofta har legat i framkant när nya saker eller ny teknik introduceras. Hon nämnde videokonst som ett typiskt exempel; när videokonst var en ny företeelse hade den inte lika hög status som andra konstformer. Detta gjorde att män helst avstod medan kvinnor tvärtom uppfattade det som ett fritt fält att verka och experimentera inom. Janet Froelich var inne på ett liknande resonemang då hon sa att: ”När nya saker dyker upp reagerar män nästan alltid emot. Dom vill värna om det som är traditionellt eftersom det är dom själva som har skapat traditionen.”


En gång i tiden avfärdades tanken på datorframställd design som ett skämt. Två kvinnor som trodde annorlunda är April Greiman (som vi återkommer till senare) och Rebecca Allen.

Rebecca Allen har hela sitt yrkesliv konstnärligt utforskat gränserna mellan design, teknik och konst. Långt före alla andra var hon då hon 1986 skapade allt visuellt material till Kraftwerks album Electric Café (grejerna var egentligen klara 1983 då skivan var tänkt att släppas men bandet segade). Videon till Musique Non-Stop var den första i världen att använda sig av 3D renderingar och visades lika ofta på MTV som på konstmuseer.
Rebecca gillar att leka med dockor.


Rebecca Allen är idag 56 år och research director på Nokia, hon är också en av hjärnorna bakom projektet One Laptop per Child.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar