torsdag 31 maj 2012

Hall of Femmes intervjuar Anna Qvennerstedt

Foto: Niklas Palmklint
Hur kom det sig att du blev copywriter?
Jag har sen mellanstadiet eller så vetat om att jag har lätt att formulera mig i skrift. Det var alltid min paradgren i skolan. Jag skrev också mycket på egen hand under uppväxten. Ändå hade jag helt andra planer för mitt yrkesliv. Jag skulle bli produktdesigner först. Efter ett misslyckat försök att genomföra en fyraårig ingenjörsutbildning i London åkte jag hem, flyttade till Stockholm och fick genom en telefonförsäljarkollega höra talas om Berghs. Jag gick en förberedande kvällskurs först. Efter det året sökte jag till både art- och copylinje. Men det blev ju copywriting till slut.

När vi letat efter äldre kvinnliga art directors i Sverige har vi hittat väldigt få, hur ser det ut bland copywriters?
Ja, det finns få kvinnliga copywriters. Åtminstone i min generation, det bättrar sig som tur är i nästa. När jag gick på Berghs i början av 90-talet var vi ungefär lika många killar som tjejer i klassen, men det hjälpte inte.

Jag vet inte säkert vad det beror på. Visst finns det en manlig norm i reklambranschen och framför allt finns det väldigt många män, men jag har inte själv upplevt att det har varit svårt att forcera.

Det är dessutom en väldigt tävlings- och prestationsinriktad värld, men jag vet inte riktigt varför det skulle vara mindre intressant för kvinnor. Det är i alla fall ett problem att könsfördelningen är skev. Ett problem som blir lite mindre för varje år, tror jag.

Jag kan erinra mig många tillfällen i början av min karriär när jag kände mig tillintetgjord av män. Men jag vet inte om det berodde på att jag är kvinna eller på att jag var ung och oerfaren. Både och, kanske.

Det finns förresten fortfarande tillfällen när jag känner mig tillplattad. Men jag tror att man måste tåla ett visst mått av tillplattning i den här branschen. Vi råkar alla ut för det. Man får reparera sig och komma igen.

I en intervju berättar du att du ofta blivit tillfrågad att vara med i olika sammanhang just i egenskap av att du är kvinna. Det är något vi känner igen oss i. Hur reagerar du på det och har det förändrats över tid?
När jag väl hade fått mina första kreativa framgångar blev det plötsligt en stor fördel att vara kvinna. Jag kunde fylla en kvot i jurysammanhang, paneldebatter och annat. Det har absolut hjälpt mig i min karriär.

Det fanns en tid när jag tänkte mycket på att jag nog blev vald för att jag är kvinna, att jag inte var värd det egentligen. Nu har jag slutat tänka så. Det är väl det som har förändrats. 

Fortfarande tycker jag att det är lite orättvist att meriterade och begåvade killar inte får riktigt samma möjligheter till att sitta i jurys, exempelvis. Men de har kanske haft det lättare på andra sätt.



Kvinnor tjänar mer pengar idag än de någonsin gjort, vilket har förändrat konsumtionsmönstret. Har synen på, eller normen för vad som är bra reklam förändrats när konsumenten allt oftare är en kvinna?
Jag tror att normen för vad som är bra reklam förändras i takt med att det blir fler kvinnor som gör reklamen. Det finns absolut en norm för vad som är bra reklam, och den normen är till stor del skapad av män. Det tar nog lite tid att förändra.

Tror du att det på sikt kan påverka hur arbetsgrupperna är sammansatta?
Numera efterfrågas kvinnliga kreatörer av många uppdragsgivare. Många av våra kunder riktar sig främst till kvinnor och de vill bestämt att det ska representeras i arbetsgruppen.

Tror du att det finns ett universellt reklamspråk och att man inte behöver fundera i termer av kön?
Jag tror egentligen inte att man behöver tänka så mycket på vilket kön man vänder sig till när man skapar reklam. Det är i alla fall viktigare att tänka på andra saker. Jag är själv en reklamkritisk jävel, så jag brukar försöka tänka att jag ska övertyga mig själv. Om jag lyckas med det har jag nog med många andra på köpet, både män och kvinnor.

Men sen tycker jag att reklam kunde vara mer varierad. Att det kunde få finnas fler språk. Allt behöver inte vara kul. Allt behöver inte vara lätt att förstå. Det finns fler sätt att beröra än med sketcher, helt enkelt.



Vad är det bästa råd någon gett dig?
Jag har nog fått många bra råd genom åren. En sak jag kommer att tänka på är det där med att säga nej. Länge var det ett slags ideal för mig, att kunna sätta gränser och säga nej när det blir för mycket.

Men sen fick jag rådet att tänka tvärtom. Att säga ja. Det är ett bra råd, tycker jag, kanske särskilt för oss kvinnor. Inte att tacka ja till allt skit som kommer farande, men att våga säga ja när man får ett omöjligt jävla uppdrag som man inte har en aning om hur man ska klara av. Det försöker jag göra nu förtiden.

Männen vinner priser – kvinnorna drar pr-lasset

Som vi nämnt tidigare gillar vi Kristin Lundells sansat bekymrade krönikor över samtidens tillstånd.

måndag 28 maj 2012

Mendulsund goes Beauvoir

Bokformgivaren och Knopf-art directorn Peter Mendelsund – av vissa kallade the lovechild of Paul Rand och Alvin Lustig (en vacker dag kanske en gammal designkvinna får vara med och göra lovechilds) har formgivit en serie om tre böcker av Simone de Beauvoir. Mendulsund ville formge Beauvoirs omslag utan att de skulle kännas manligt eller kvinnligt kodade och han ville att de skulle vara fulsnygga, attraktiva och skrikiga. Inspirationen kommer från politiska affischer från den parisiska 68-rörelsen.



































Att välja EN enda bra bild på författaren själv är lite som att välja en enda bra bild på Kate Moss, så varsågoda, här kommer några stycken.













Covering The Second Sex





















Omslagskavalkad – olika tiders och länders utgåvor av samma bok. 







Lite mer säljande approach ...






















































Omslag med författaren på omslaget ...






... och ett där även Sartre får vara med.


























onsdag 23 maj 2012

Womanizer

”Män kan delas in i två kategorier, dom som talar om kvinnor och dom som talar med kvinnor. Jag talar med kvinnor.”

Joker




Fint spelkortsmode av Paolo Roversi för aprilnumret av brittiska Elle .

måndag 21 maj 2012

Some girls are smarter than others

Vi betar raskt av en idol till. Annina Rabe är skribenten som alltid får oss att tänka till lite extra, och vi tror att regelbunden läsning av hennes texter ger högre IQ. Som här t.ex, där hon frågar sig om inte reklambranschen skulle må bra av att utsättas för kritisk analys utifrån, istället för att bara granskas av branschkollegor och de redan invigda. En efterlysning som i lika hög grad borde gälla designbranschen, vars självbild nog skulle må bra av att betraktas med mindre okritisk blick.

onsdag 16 maj 2012

Idol
















För inte särskilt länge sedan var det knappt möjligt att tänka sig en kvinna som dj. Eller ens att tänka att en tjej skulle kunna vara musikintresserad. På den tiden var det inte ovanligt att killar kom och hem till en, grävde bland ens skivor och sa ”du har bra musiksmak” och trodde att dom gett en komplimang. Lite som killar gör idag när dom talar om för en att man är bra på typografi.

Under 90-talet var musik något som verkade vara reserverat för killar i stora sneakers som drömde om Camden, men det fanns ett undantag. Ingmari Pagenkemper var musikchefen på Lydmar hotell som var så drottninglik och cool att man fick en reflex att niga när man såg henne. Efter snart tjugo år i branschen och efter att ha vänt flera etablissemang från förlust till succé, ska hon nu blåsa liv i Hamburger Börs. Svårt att tänka att denna musikvärldens Hall of Femme inte skulle lyckas med det uppdraget.

måndag 14 maj 2012

Sarah Illenberger

Sarah Illenberger  är fotograf och set-designer och ligger bakom många av de bilder vi sparat i fina-saker mappen genom åren – utan att veta att det var just hon. Trots att hennes stilleben är  hantverksmässigt perfektionistiska, har de alltid en lättsam humoristisk touch. Tack för tipset.


lördag 12 maj 2012

Mer Stefania

I Resumés lördagsintervju.

fredag 11 maj 2012

Glad nyhet till fredagsölen

Foto: Andreas Lind























Stefania Malmsten återvänder till Stockholm och blir creative director på Rodeo. Stefania är ”en av Sveriges mest legendariska formgivare”, enligt chefredaktör Johan Wirfält och vi kan bara hålla med. Grattis Rodeo!

Tomoko Miho till bordet


















The Dinner Party – Middagsbjudningen är en performance på Dansens Hus i Stockholm som utgår från Judy Chicagos konstverk. Upplägget är att varje gäst (bara kvinnor är inbjudna) tar med sig en fiktiv gäst. När vi själva var inbjudna valde vi att ta med oss Cipe Pineles, den första kvinna att väljas in i Art Directors Club Hall of Fame år 1975. Förra helgen hade middagsbjudningen fina gäster då vår redaktör Maina Arvas valde att ta med sig Tomoko Miho. Läs mer om bjudningen här.

onsdag 9 maj 2012

Dagens grattis nr 2


















Till grafiska formgivaren och typografen Carolina Laudon, årets Berlingpristagare.

Dagens grattis

Grattis Johanna Lewengard till professuren på Konstfack!

Girls+Mommies

Fler mamma-dotter omslag vi vill se: Lena Dunham tillsammans med Laurie Simmons.

torsdag 3 maj 2012

Aerligt talt

Aerligt talt, egentligen har vi åkt till Norge för att kunna titta på norsk TVs visning av Martin Scorseses film om Fran Lebowitz.


onsdag 2 maj 2012

Oslo here we come

Imorgon åker vi till Oslo för att föreläsa här, hoppas vi ses!

Kockförlängare


Det verkar som att det är något speciellt med manliga kockar och kött?