Moderna museets programverksamhet är omfattande och ambitiös och det är ofta man känner att vill gå på deras föreläsningar. Nu på fredag ställs frågan om hur könsfördelningen ser ut i samlingarna på svenska konstmuseer. I panelen medverkar bla Linda Fagerström, konsthistoriker och författare till boken Kön, genus & design. En bok vi både intervjuas i och gjort omslaget till.
Linda Fagerström tog kontakt med oss när vi bara varit yrkesverksamma i några år, och även om vi redan då hade en gnagande känsla av att allt inte stod rätt till, hade vi inte funderat särskilt mycket över könsfrågor. Den akademiska världen är ovärderlig vad gäller att undersöka strukturer på djupet, och frågorna som Linda ställde blev ett uppvaknande för oss.
Ett annan händelse vi aldrig glömmer var den Berghselev (hör av dig om du läser detta) som för längesedan ställde frågan om det fanns någon skillnad i synen på manliga och kvinnliga formgivare, t ex om manliga uppdragsgivare lyssnade lika mycket på en kvinna som en man. Vi svarade tvärsäkert att det minsann inte var någon skillnad alls, möjligen en fördel att vara kvinna (runt den här perioden var vi med i en mängd designtidningar både i Sverige och utomlands). Först efter ett tag kom vi på att anledningen att vi inte känt av någon särbehandling var att vi aldrig någonsin haft en manlig uppdragsgivare. Vi blev inte sämre behandlade. Vi fick helt enkelt inte vara med.
onsdag 19 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar