måndag 28 september 2009

Men finns du så finns du


När vi aktivt började leta efter de kvinnliga formgivare vi inte visste fanns konstaterade vi snabbt att det inte var lätt. Inte mycket fanns att hitta på internet. Istället sökte vi oss till biblioteken. Men inte heller där fick vi napp, alla designböcker var skrivna av och om män. Vi slog i historieböcker som Meggs' History of Graphic Design, men där fanns sorgligt få kvinnonamn även när vi bläddrat oss fram till vår egen tid. När vi kommit fram till kapitlet postmodernismen nånstans konstaterade vi förvånat att dom inte hade med Peter Saville. Då finns det lite rättvisa här i världen. Det misstaget har åtgärdats i den senaste upplagan, vilket Peter Saville själv konstaterar i sitt förord till Barney Bubbles boken "Reasons to be cheerful".
Vi hoppas att detsamma kommer att gälla Ruth Ansel, Mary Shanahan och Janet Froelich vid nästa upplagas revidering.

För att återgå till vårt detektivarbete har vi gått tillväga så att vi har letat upp årsböcker från olika designtävlingar från 50- 60 och 70-talet och strukit under alla kvinnonamn vi kunnat hitta. Vi har också frågat människor om tips på namn, tack till alla er ännu en gång. Vi har dammsugit efter guld och för varje träff vi fått har det varit lättare att gå vidare.

Nu ett tips – gör som Paula Scher. Hon tog saken i egna händer och gav ut en bok om sig själv. Den heter Make it Bigger. Undrar varför. Läs den. I den boken kan man följa hela hennes karriär, man kan se bilder på allt hon gjort, man kan läsa hennes tankar om design. Efter det kan man titta på hennes föreläsningar, söker man på hennes namn får man träffar och hon är för alltid inskriven i designhistorien. Hennes bok står nu prydligt i hyllan tillsammans med Rand, Müller-Brockman, Tibor.... åh men nej, den får inte plats! Först måste vi rensa ut bland alla böcker som Stefan Sagmeister har gett ut om sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar