onsdag 18 augusti 2010

Helen Gurley Brown


Och från Glamour och ASME-utmärkelsen känns inte steget alltför långt till Cosmopolitan och dess berömde chefredaktör Helen Gurley som 1996 blev invald i ASME:s Hall of Fame.

Helen Gurley växte upp i en hillbillyfamilj i Little Rock som senare flyttade till L.A. Hon flyttade hemifrån och försörjde sig i reklambranschen. Parallellt skrev hon dagbok och krönikor om singellivet i storstaden. Hon tipsade om hur man blåser dejter på pengar och gratisäter på barer och hon skrev om hur man parerar mäns giftasåldrar och barnalstraråldrar. I trettioårsåldern gifte hon sig ändå själv med David Brown, producent, som senare skulle bli förläggare för Cosmopolitan när hon var chefredaktör. Bröllopsnatten firade de på en strippklubb.

När David dog 50 år senare var de fortfarande gifta. Här kan du läsa Helens äktenskapliga tips. En dag hittade David hennes opublicerade krönikor och tyckte att de skulle bli en bra bok. Boken publicerades och blev en megasuccé och gav Helen epitetet ”Kvinnan som förde sexet till massorna”. Enda smolket i glädjebägaren för Helen var att boken inte fick en officiell fördömelse av något religiöst samfund, något hon ansträngde sig för att åstadkomma. Gurley Brown tycker att boken är aktuell än idag och att särskilt råden om hur man tillfredställer män är pålitliga. ”Alltid smickra mäns penis!” tipsar hon.

Som chefredaktör för Cosmopolitan var hon med om att forma bilden av det som skulle kallas ”Cosmo girls”, flickor som ville ha både kärlek, sex och pengar. Här kan ni se henne svara på frågor i TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar