fredag 3 juni 2011

Allt som finns, finns hos Vince


Eftersom vi inte kan hålla oss borta ifrån Vince Aletti, går vi hem till honom igen.

Den här gången har han plockat fram en blandad mix av tidningar. Som de flesta människor som är säkra i det de gör kan Vince plocka inom precis alla genrer. Han säger att han alltid har samlat brett, och intresserat sig lika mycket för alternativt mansmode, obskyra skandaltabloider eller mer välkända magasin som Esquire och Harper's Bazaar. Vi frågar hur många nummer som saknas innan han har en komplett samling av den sistnämnda och han säger att det kanske rör sig om 5-6 stycken. Vince Alettis samling är ett livsverk.

American Girl, flickscouttidning från 1958 med omslag av Andy Warhol.

Rags, fotobaserad modetidning för hippies från 1970.

House & Garden, 1944, omslagsfoto av Irving Penn.

Filmculture, the Andy Warhol Issue, 1967.

Han visar oss en serie bodybuildarfanzines från 50-talet med stiliga omslag i tvåfärgstryck, Gentry, en enormt påkostad tidning från 50-talet med inserts, inklistrade tygprover och till och med en inklistrad påse torkade örter. En illustration av en fiskare har en fiskekrok i metall intejpad på sidan. Allt är gjort för hand naturligtvis. Det framgår inte vem som varit ad för tidningen men vi kommer fram till att det förmodligen är Alvin Lustig. Bekräfta gärna om ni vet. Efter ett par nummer blir produktionen för dyr och de inklistrade tyglapparna mer sällsynta.


Vince samlar också på upphittade fotografier och i senaste numret av Foam reflekterar han över ett porträtt på en ung pojke som nu ligger framför oss på bordet. Fotot är ett gammalt polisfoto men vad pojken är misstänkt för man inget om, inte heller om han är skyldig eller inte. Det är en sån där bild där gränserna mellan vad man ser och vad man faktiskt tittar på flyter ihop. Bilden ser ut att vara tagen nu, som att han är hämtad från gatan till en modeplåtning. Frisyren är perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar