onsdag 30 juni 2010

Mary Shanahan på GQ

Condé Nast tog över GQ 1979 då den följt med på köpet när de handlade upp en annan tidning. Tidningen var liten men gick redan med vinst. Vi frågar Mary Shanahan om hon tyckte det var svårt att göra en tidning som var så uttalat riktad till en manlig gaypublik? Hon berättar att 1984 då hon anställdes hade Condé Nast bestämt sig för att bredda målgruppen och rikta sig till ”alla sorters män”. Eftersom tidningen redan drog in pengar, hur mycket pengar skulle den inte dra in med en större publik? Fotografen Bruce Webers bilder i GQ hade skapat en helt ny look för hur män avbildades i modemagasin. Han stil blev så inflytelserik att även bilder som inte var tagna av Bruce Weber såg ut att vara det. I protest mot att tidningen skulle bli mer ”straight” lämnade han den och tog med sig stora delar av redaktionen.

GQ var Marys första kontakt med modevärlden och hon beskriver åren tillsammans med moderedaktören Nonni Moore som ”happy times”. Med nya erfarenheter i bagaget blev hon efter några år tillfrågad att bli ad på franska Vogue. Nyskild som hon var vid den tiden såg hon det som en chans att både byta jobb och land. På Vogue mötte hon Richard Avedon, vilket blev starten på deras mångåriga samarbete.
Här är några av de omslag Mary Shanahan gjorde under perioden 1984–1988 (här kan ni se ALLA omslag genom tiderna). Vi bad tre kvinnor och tre män välja ut sina fem favoriter. Här är resultatet:

Magic Johnson, mars 1987
Kommentar: Gillar den här, men lite otur att slipsen fladdrade iväg precis när dom tog bilden.
Kommentar 2: Gillar att det är rörelse och att handen sticker ut. Lite för mycket vit yta till vänsterkanten, annars bra med fart och fläkt!

Kevin Kline, november 1987
Kommentar: Gillar Kevin för han är snygg. Gillar att han ”öppnar upp” lite.
Kommentar 2: Omslagen med lite mer kropp ser bättre ut än close-up. Fin fluga och mustasch!
Kommentar 3: Snygg! Catchy omslagskomposition med frågan What Do Women Want?

Mel Gibson, februari 1987
Kommentar: Måste säga att Mel Gibson vinner stort och överlägset! Hans stil ser väldigt samtida/nutida/contemporary ut!

Marcello Mastroianni, december 1986
Kommentar: Är det här for real? Dom ser ju inte kloka ut. Inte Marcellos snyggaste look kanske men tycker han vinner på sängkammarblicken.

Kevin Costner, maj 1987
Kommentar: Jag gillar det diagonala i kompositionen och att dom jobbat med Televerkets gamla färger.

Jeff Goldblum, juli 1985
Kommentar: Gillar den diagonala kompositionen med haklinje och krage som tillsammans bildar ett ”X”. Jeff Goldblum har ett bra utseende med mycket ögonbryn och spelevinkig mun.

Michael Douglas, november 1985
Kommentar: Gillar Michael Douglas. Är inte han sexmissbrukare?

Mikhail Baryshnikov, November 1985
Kommentar: Ha ha är detta ett skämt? Måste jag välja någon blir det Baryshnikov.

Cary Grant, december 1986
Kommentar: Klassiskt GQ omslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar