fredag 27 maj 2011

Carin Götblad


Idag har vi firat Carin Götblad-dag här i New York. Denna roliga, egensinniga kvinna som är chef för en massa snutar, det vill säga länspolismästare i Stockholms län. Ett av hennes mål har varit att bredda synen på kompetens, ”att vi vågar värdera annorlunda erfarenheter högre för att bland annat skaffa oss nya perspektiv på gamla frågor”. I praktiken har det bland annat betytt att hon försökt byta plats på folk, sätta kvinnor som insatschefer och män på mjukare områden (vilket varit svårare). 2010 fick hon pris som årets mappie, för att hon ”bryter ny mark med sin mjuk-tuffa ledarstil: mera dialog och mindre peka med hela handen. Orädd och medmänsklig bekämpar hon fördomar både inom sin mansdominerade yrkeskår och ute i samhället.”

I sitt vardagliga arbete avsätter Götblad en del dagar i månaden till att vara ute i fält, ”för att hålla humöret uppe”, men erkänner att problemet när hon haffar folk är att de tar upp mobilkameran för att fotas tillsammans med henne. Hon har även fått kritik för sitt okammade hår när hon i TV-nyheterna bad allmänheten tipsa om ett par rånare beväpnade med automatvapen på flykt i Dalarna.

Götblad har inte så mycket fritid, men har ett uttalat intresse för gnagare, hon impulshandlar marsvin och är expert på råttor.

Hör hennes sommarprat från 2008 eller denna intervju.

1 kommentar:

  1. läs "Hanteraren" av Dick Sundevall och tänk till lite själva så tror jag er bild av Götblad förändras dramatiskt...

    http://www.youtube.com/watch?v=9Z6RQjwldpM

    Vem var Leif Jennekvists chef? Som naturligtvis gav sitt medgivande till detta(och mycket mer) för att gynna sin egen karriär och sedan under ed i hovrätten förnekade allt och lät personer under sig själv bära skulden? -Carin Götblad...

    SvaraRadera