lördag 7 maj 2011

Konferens


Igår var vi på konferens på SVA, School of Visual Arts. I vanliga fall associerar vi det med att det är skolan som Carin Goldberg varit lärare på i över 20 år, men nu var vi där för att Alice Twemlow, ansvarig för designkritikutbildningen, bjudit dit oss. Mer om henne längre fram.

Roligast av dagens föreläsare var Rob Walker som berättade om Significant Objects – ett projekt där han inhandlat loppisprylar för ca 30 cent styck och därefter bett olika författare att förse objektet med en fiktiv bakgrundshistoria. Idén till projektet fick han en dag när hans favoritmugg gick sönder. Muggen var ett värdelöst objekt, ingen designmugg, inget vackert föremål, men däremot ett minne från en resa han gjort tillsammans med den kvinna som kom att bli hans fru. Han började fundera på hur hans egen historia påverkade värdet på föremålet och bestämde sig för att undersöka saken vidare. De inhandlade objekten, ofta kitschiga porslinsprylar, och de fiktiva historierna om dem lades sedan ut för försäljning på eBay. Det visade sig vid försäljningen att värdet på föremålen ökade markant, som mest med 2000%.

Om föremålet här ovan har Nathaniel Rich skrivit ”Whenever you feel stumped, simply rub its nose” och svaren på alla dina frågor kommer komma från noshörningsoraklet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar