söndag 29 mars 2009

Spaljé istället för stege

Efter alla äldre ladies vi träffat stämmer vi möte med en ung kvinna.
Astri von Arbin Ahlander har startat The Lattice Group som undersöker hur hennes generation (den som kallas Y) förhåller sig till frågor om privatliv och yrkesliv, jämlikhet och föräldraledighet. Astri har gjort intervjuer med unga människor i Spanien, USA, Frankrike, Sverige och Ryssland. Folk brukar fråga henne varför dom väljer att intervjua människor som inte har hunnit skaffa karriär eller familj än. Hon brukar svara att man måste tänka igenom dom här sakerna i förväg om man ska ha möjlighet att påverka saker. Hon berättar att USA är en av de länder som har sämst villkor för föräldraledighet i världen och toppar ligan tillsammans med länder som Nigeria, Swaziland, Liberia och Papua Nya Guinea. Med sin svenska bakgrund tycker Astri att unga amerikaner hon möter är väldigt omedvetna. "Som svensk är man liksom "marinerad" i jämställdhetsfrågor redan från början. På ett bra sätt."

Lattice betyder spaljé och för The Lattice Group är det en symbol för ett nytt sätt att tänka på karriär och privatliv. Istället för en stege som leder spikrakt upp, finns det många vägar att ta, både i sidled och uppåt.

Vi blir imponerade av att höra om de här 20-åringarna. Vi tror att världen kommer bli lysande när dom är direktörerna för det hele.

1 kommentar: