fredag 27 mars 2009

Intervju med Maira Kalman


















I en solig lägenhet med utsikt mot Ground Zero-formerly-known-as-Twin Towers åt ena hållet och Empire State Building åt det andra väntar Maira Kalman och en ung allvarsam man som presenterar sig med orden "I´m a New Jersey-boy". Det visar sig att han är Maira Kalmans brevvän. Dom träffades när han var 17 år, nu är han 23 och dom har alltså brevväxlat i sex år. Han sätter sig på en stol och spelar klarinett medan Lena och Jennifer riggar kameran, det ser ut som att han kommer att förvandlas till en Kalman-illustration vilken sekund som helst. Han ber Maira om råd: Vad ska han göra med sitt liv? Maira svarar snabbt med en anekdot om när hon som väldigt ung träffade en spågubbe som sade till henne att hon måste bygga sig ett Happy Prison för att lyckas göra klart sin portfolio.

Lite senare berättar hon att hon nyligen skrivit en opera tillsammans med en ung kompositör som hon lärde känna när han var tolv.

När vi säger att vi har hört henne omnämnas som en "national treasure" kontrar hon snabbt att det mer känns som "the national pressure". Kom till Kolla!-dagen så får ni höra Maira berätta mer om sitt arbete, varför hon gillar Pippi Långstrump och varför det är viktigt att ta sin dagliga promenad.

1 kommentar: