Vi äter brunch med Mats Gustafson på ett kafé i Greenwich. Vi inser att det är första gången vi träffar varandra, fast vi fått för oss att vi setts tidigare. Mats är en av många människor som hjälpt oss med Hall of Femmes, då han på ett tidigt stadium hjälpte oss att komma i kontakt med Mary Shanahan. Mats och Mary har arbetat ihop på franska Vogue i slutet av 80-talet men träffas inte så ofta numera. Vi hade planerat att träffa båda tillsammans, men Mary blir tyvärr sjuk.
Det känns avlägset nu, men då för två år sedan var det inte alls självklart att få kontakt med de vi nu gör böcker om. Att få tag i Ruth Ansel var svårt, Paula Scher och Tomoko Miho nästan omöjligt, och hade det inte varit för Mats hade vi som sagt var inte kommit i kontakt med Mary Shanahan.
Vi ser fram emot alla böckerna – på olika sätt – men vi måste erkänna att vi ser lite extra fram emot Marys bok. Av Carl-Johan Hane får vi låna en tidning från 80-talet med en intervju med Mary när hon måste ha varit i 30-års åldern. Journalisten frågar hur det känns att jobba på Rolling Stone, världens mest hajpade tidning? Mary rycker på axlarna och säger att hon aldrig tänkt på det på det sättet. En attityd vi känner igen från våra möten. Hennes ödmjukhet är inte spelad, hennes jobb är helt enkelt inte något hon bygger sitt ego kring. När vi besöker The Richard Avedon Foundation börjar deras ögon stråla när vi nämner att vi ska göra Marys bok. De säger att Marys och Avedons samarbeten var särskilt lyckade och att hon är en trygg person i en bransch full av människor med gigantiska bekräftelsebehov och vassa armbågar.
Mats har bott i New York i 30 år men påstår att han fortfarande pratar östgötska. Han berättar att han kom hit som ”ung och kaxig med en väldig attityd” för att börja jobba och att det sen bara rullade på. Det där med kaxig och attityd är svårt att föreställa sig. Han är blygsam liksom Mary, och det blir lite komiskt när vi försöker få honom att prata om sig själv men han snabbt bollar över till oss, vi vill inte heller prata om oss själva utan bollar tillbaka igen, och sådär håller det på. Han berättar dock att det inte är han som gjort HM-loggan, något många tror, han har bara tjockat till den vid något tillfälle. Han är lika stilig som sina illustrationer.
Mats Gustafson, alla bilder från Art+Commerce.